Mongolia

1

Numele oficial: Mongol Uls;
Forma internaţională: Mongolia;
Codul de tara ISO: .mn;
Ora oficiala: UTC +8h;
Ora de vara: (DST) Martie – Septembrie (UTC +9);
Prefixul telefonic de tara: +976
Capitala: Ulaanbaatar, (Ulan Bator) fondat în 1639 (pop. 1 million locuitori);
Alte oraşe: Darkhan (95.000) și Erdenet (74.000 inhabitants);
Forma de guvernământ: Republică parlamentară;
Localizare: nordul Asiei, între China și Rusia;
Suprafaţa: 1.564.100 km²
Relief: vast semideșert și teren plat, stepe, munți în vest și sud-vest, deșertul Gobi în partea centrală și de sud, doar 1% teren arabil și 9% păduri;
Climat: patru anotimpuri, cu temperaturi de peste 17 grade C vara și ierni aspre;

Natură și peisaje:
– Masivul muntos Altai;
– Valea l’Orkhon;
– lacul Khövsgöl;
– deșertul Gobi, stepele;
– Peisajul cultural din Valea Orchon
– Ansamblurile petroglifice din munții Altai

Orașe și monumente de vizitat:
– Mănastiri (Ulan-Bator, Khvod, Erdene-Dzou);
– Templul de la Tovhkon, situl sacru Koghno Khan;
– ruine la Karakorum, temple, muzee;

Alegerea momentului potrivit:
Foarte rar turismul mongol este în acord cu clima țării, frigul din timpul iernii fiind extrem de pătrunzător, ninsorile căzând necontenit din noiembrie până în martie. Clima este acceptabilă doar în perioada iunie-august, chiar dacă ploile răcoresc rar atmosfera.

Temperaturi (medie zi/noapte, în °C):
Ulan-Bator (1.260 m) : ianuarie -7/-33, aprilie 20/-14, iulie 31/5, octobre 18/-15.
Diferențele de temperatură pot fi importante, ca de exemplu, la Ulan-Bator (capitala țării) înregistrându-se extreme + 38°C la– 42°C

Festivaluri/Tradiții:
– ianuarie: Tsagaan sar (Anul Nou);
– mai: celebrarea drapelelor albe;
– iulie: sărbătoarea Naadam.

Pro:
– Destinație cu o încărcătură istorică importantă, cu tradiții și locuri neatinse de urbanizare, o incursiune în timpurile de mult uitate ale regatului mongol;

Contra:
– Fiind o țară izolată, atracțiile sunt limitate, turismul rural, tradițional, fiind cel mai indicat;

detailed_road_and_administrative_map_of_mongolia

Prezentare
Situată în Asia Centrală, între China și Rusia, Mongolia are o suprafață de 1.564.116 kmp și o populație puțin peste trei milioane de locuitori (estimare 2015), în mare parte budiști și aproximativ 4% musulmani. Are 3.543 de km de graniță cu Rusia în partea de nord și 4.677 km de graniță cu China în partea sa sudică.

Limba oficială este mongolă, vorbită de 95% din populație, restul vorbind dialecte ale Oirat și Buriate de origine mongolă. Grupuri etnice: Khalkh 81,9%, Kazahi 3,8%, Dorvod 2,7%, Bayad 2,1%, Buryat-Bouriates 1,7%, Zakhchin 1,2%, Dariganga 1%, Uriankhai 1%, alții 4.6%.

Mongolia este împărțită în 21 de provincii (“aimags” în mongolă), capitala Ulan Bator, trei mari orașe autonome: Darkhan, Erdenet și Choir. Provinciile sunt divizate în “soums” sau districte. Cea mai mare provincie este Provincia Gobi de Sud (“Umnugobi Aimag”).

***

În secolul 13, Mongolia a fost centrul unui Imperiu Mongol, cel mai mare imperiu cu suprafață continuu-terestră din istoria lumii. După mai mult de un secol, Imperiul Mongol și-a sfârșit existența, iar Mongolia a redevenit un teritoriu fracturat de lupte interne, ceea ce a permis, în 1636, cucerirea Mongoliei Interioare de către dinastia Qing, și, în 1691, supunerea celei Exterioare (propriu-zise). Ambele regiuni și-au declarat independența în anul 1911, dar numai Mongolia Exterioară și-o poate menține, datorită sprijinului rusesc. După Revoluția Rusă din Octombrie 1917, trupe chinezești au reocupat Mongolia Exterioară în 1919, dar s-au văzut prinse la mijloc în Războiul civil rus – conflictul dintre “Albi” și Armata Roșie, extins și în teritoriul extra-mongol – și s-au retras în anul 1921. În 1924, a fost proclamată Republica Populară Mongolă. Mongolia s-a aliniat politicii sovietice. Acei oameni politici care au cerut o cale mai puțin dependentă, precum Bodoo sau Dandzan, au fost înlăturați și executați sumar. În anul 1928, Horloogiin Cioibalsan a preluat puterea. Sub conducera sa, colectivizarea forțată, epurările, ca și distrugerea mănăstirilor lamaiste din 1937 au provocat moartea a 10 000 de persoane.

men-1266738

În al doilea război mondial, URSS a apărat Mongolia de invazia japoneză în bătălia de la Halhin Gol. Trupe mongole au participat la ofensiva sovietică împotriva Japoniei, desfășurată în Mongolia Interioară – august 1945 (Operațiunea “Furtună de August”). Pericolul prezentat de trupe mongole ocupând porțiuni ale Mongoliei Interioare a provocat recunoașterea de către Republica Chineză a independenței Mongoliei Exterioare, cu prevederea unui referendum în jurul acestei opțiuni. Referendumul a avut loc la 20 octombrie 1945, și, potrivit evidenței oficiale, 100% din electorat s-a pronunțat în favoarea independenței. După proclamarea Republicii Populare Chineze, cele două țări și-au acordat recunoașterea reciprocă la data de 6 octombrie 1949.

La moartea lui Cioibalsan, în Moscova – 26 ianuarie 1952, Yumjaagiyn Tsedenbal a preluat puterea. În 1956, și, din nou, în 1962, ‘cultul personalității’ lui Cioibalsan a fost condamnat oficial. Mongolia a continuat să fie strâns legată de Uniunea Sovietică, mai ales după ruptura sino-sovietică de la sfârșitul anilor 1950. În momentul vizitei lui Tsedenbal la Moscova, din august 1984, parlamentul i-a anunțat oficial retragerea, înlocuindu-l cu Jambyn Batmonh.

yurt-1441610

În 1990, Partidul Revoluționar al Poporului Mongol a cedat controlul unic al guvernării, permițând deschiderea drumului ce avea să ducă la noua constituție din 1992, prin care era abolită Republica Populară și se genera un regim statal hibrid, parlamentar-prezidențial.

Limba mongolă aparține familiei de limbi altaice. Este o limbă aglutinantă, vorbită de către cca. 5,7 milioane de persoane în întreaga lume.

***

Capitala Ulan Bator (Eroul roșu) este situată în partea central-nordică a țării pe valea râului Tuul, la limita cu deșertul Gobi și adăpostește aproape 40% din populația țării, potrivit infotur.ro. Reprezintă centrul industrial și economic al Mongoliei, dar și un puternic centru cultural. Aici se află cele mai importante muzee, biblioteci, parcuri și edificii culturale din țară — Palatele Nogon — Orgo și Bogdo-Khan, multiple pagode, Marea Pagodă, mănăstiri budiste deosebite (Gandan) sau Marele Altar Lamaist Obo, situat la 25 km depărtare de capitală. De asemenea, are cinci universități majore: Universitatea Națională a Mongoliei, Universitatea Științifică și Tehnologică a Mongoliei, Universitatea de Sănătate și Științe Medicale, Universitatea Pedagogică și Universitatea de Artă și Cultură.

mongolia-342125

Cultura Mongoliei a fost puternic influențată de modul de viață nomad și în strânsă legătura cu mișcarea animalelor în habitatul lor natural, aproximativ 30% din populație fiind de nomazi sau semi-nomazi. Nomazii din Asia centrală, adepți ai șamanismului au lăsat o amprentă puternică asupra culturii religioase mongole, și continuă să fie practicată.

În ciuda urbanizării, tradițiile stepei au și-au pus amprenta și asupra arhitecturii astfel că și în orașele mari, majoritatea mongolilor locuiesc încă în case tradiționalele “Gers”, denumite în vechime, iurte și poziționate întotdeauna spre sud. Acestea sunt construite dintr-o structură de lemn fixată cu curele de piele, acoperită cu straturi de pâslă și pânză. Sunt ușor de a ridicat și demontat, lucru atât de necesar nomazilor. Partea din spate a casei, numită khoimor, este locul în care stau bătrânii și se păstrează lucrurile de valoare, iar pe zidul din spate se află de obicei altarul familiei, cu imagini budiste, fotografii de familie și valize.

În arhitectura tradițională se disting trei stiluri: mongol, tibetan și chinezesc, precum și combinații ale celor trei. Astfel, se disting: Templul Lavrin (secolul al XVIII-lea), construit în tradiția tibetană; lamaseria Choijing Lamiin Sume (1904), astăzi muzeu — construit în stil chinez; Templul patratic Tsogchin, o combinație a tradiției mongol și chineză; Templul lui Maitreya (demontat în 1938), este un exemplu al arhitecturii tibeto-mongol.

mongolia-80722

Nomadismul, alături budismul tibetan și șamanism, și-au pus amprenta și asupra picturii muzicii și literaturii. Muzica tradițională implică un număr mare de instrumente muzicale și stiluri. Stilul unic de canto tradițional, cunoscut sub numele de “Urtiin duu” sau cântece lungi, este unul dintre cele mai vechi genuri ale artei muzicale mongole (sec. XIII). Vocile masculine antrenate provoacă un gen de sunete guturale puternice, transmițând mai multe sunete în același timp. În același timp, dansurile “Tsam” sunt efectuate pentru a exorciza spiritele rele, în ele regăsindu-se influențele șamanismului. Muzica tradițională și dansul, însă, nu sunt complete fără un dram de contorsionism, o veche tradiție mongolă. Prima trupa de rock din Mongolia a fost Soyol Erdene, fondat în 1960, iar după 1990 s-au dezvoltat și genurile rap, techno, hip-hop.

Cele mai multe lucrări ale artelor plastice din Mongolia au fost puternic influențate, înainte de secolul al XX-lea, de textele religioase și inspirate de numărul mare de zeități budiste. O serie de lucrări mari sunt atribuite primului Jebtsundamba Khutuktu, Zanabazar. Picturi tradiționale ce le mai populare sunt Thangka — tablouri realizate pe bumbac sau mătase, ilustrând, de obicei, o divinitate budistă sau mandală, potrivit site-ului mongolianembassy.us. La sfarsitul secolului al XIX-lea, pictori ca “Marzan” Sharav ai introdus stiluri de pictură mai realiste. De altfel, toate formele de artă plastică a înflorit numai la sfârșitul anilor 1980, iar Otgonbayar Ershuu este, fără îndoială, una dintre cei mai cunoscuți artiști moderni mongoli.

Cea mai veche dramă mongolă cunoscută “Moon cuc” (Saran khökhöö) a fost creată de Danzanravjaa în jurul anului 1831, iar primul teatru profesionist a fost fondat în Ulanbator în 1930. Începând cu anii 1990 au fost înființate o serie de companii mici de teatru cu capital privat, concentrate pe comedii ușoare și satiră.

Prima operă literară în limba mongolă este “Istoria secretă a mongolilor” (sec XIII) o lucrare ce în care se narează despre apariția și ascensiunea la putere a liderului mongol Gingis Han și și expansiunea Imperiului Mongol.

Mongolia deține numeroase festivaluri tradiționale desfășurate pe tot parcursul anului. Cel mai mare este Festivalul Naadam celebrat în întreaga țară, în luna iulie și include evenimente sportive: lupte, tir cu arcul și curse de cai, jocuri tradiționale. Altele festivaluri tradiționale renumite sunt Festivalul de gheață și Festivalul Camel Thousand.

Natura
Un ținut al cerului albastru, al nesfârșitelor stepe și deșerturi și al urmașilor lui Ginghis Han, Mongolia este situată în Asia Centrală, între China și Rusia. Are o suprafață de 1.564.116 kmp și o populație puțin peste trei milioane de locuitori (estimare 2015), în mare parte budiști și aproximativ 4% musulmani. Are 3.543 de km de graniță cu Rusia în partea de nord și 4.677 km de graniță cu China în partea sa sudică.

mongolia-80751

Cunoscută sub numele de “Țara cerului albastru”, Mongolia se bucură de strălucirea soarelui 250 de zile din an, dar și de ierni extrem de reci. Țara reprezintă cel mai bun exemplu de climă continentală din lume, cu intervale extreme de temperatură, atât diurne, cât și anuale de la—40, la +40 de grade Celsius.

A doua cea mai mare țară fără ieșire l mare din lume, acest ținut izolat are foarte puțin teren arabil, dar are o frumusețe unică a naturii impresionând prin masivele muntoase și lacuri cu ape clare. De la nord la sud, poate fi împărțită în patru mari zone: stepă de munte și pădure, stepă de munte, semi-deșert și deșert, acesta din urma ocupând aproximativ 3% din suprafața sa totală, potrivit globi.ro.

Mongolia reprezintă una dintre țările cu cea mai mare altitudine din lume, cu o cotă medie de 1.580 m. Cei mai înalți munți se află în vestul său extrem. Munții Mongoli Altayn Nuruu sunt în permanență acoperiți de zăpadă, iar cel mai înalt vârf de aici, Tavanbogd, are 4.370 m înălțime și formează un ghețar care domină imaginea aeriană de peste Mongolia, Rusia și China. Între vârfurile semețe se găsesc deșerturi aride, unde precipitațiile sunt foarte rare. Cea mai scăzută altitudine se întâlnește în partea de est a țării, în jurul lacului Khuch-560 m.

mongolia-971571

În sud se găsește domeniul deșertului Gobi, cu dune largi de nisip și canioanele din partea estică, zonă denumită “cimitirul dinozaurilor”. Deșertul acoperă teritorii ale Mongoliei, dar se extinde și pe teritoriul Chinei, înspre sud.

Mare parte din restul țării este acoperită de pășuni, unde se regăsesc faimoșii căluți Takhi, cei pe care Ginghis Han i-a folosit în campaniile sale de cucerire.

Regiunea Khangai deține peste 20 de izvoare minerale renumite pentru proprietățile vindecătoare. În aceeași regiune pot fi admirate și ruinele orașului Kharakhorum, măreața capitală a Imperiului Mongol din secolul al—XIII-lea.

Mongolia este punctată de aproximativ 4.000 de lacuri, cel mai mare dintre ele fiind Lacul Huvsgul (numit și Khuvsgul) cu o lungime de 125 km și o adâncime de peste 250 m. Datorită dimensiunilor sale apa este foarte rece, și rămâne acoperit cu gheață până în luna iunie. Considerat sacru acesta este și unul dintre cele mai vechi lacuri din lume, presupunându-se că s-a format în urmă cu peste două milioane de ani și se spune că ar avea cea mai curată apă care este și potabilă. Printre speciile de pești ce populează acest lac se numără le bibanul, mihaltul, lenokul și lipanul.

men-1233544

Parcul Național Khustain Nuruu este unul dintre cele mai faimoase locuri din lume unde sunt protejați caii sălbatici. Parcul se află la aproximativ 100 km vest de capitala Mongoliei, Ulan Bator și este traversat de Râul Tuul. Deși Mongolia este cunoscută ca un stat în curs de dezvoltare, cu o populație, cu excepția celei din aria metropolitană Ulan Bator, predominant rurală, adânc ancorată.

Zona lacului este Parc Național protejat ca zonă de tranziție între stepa din Asia Centrală și taigaua siberiană. Parcul găzduiește o mare varietate de animale sălbatice între printre care se remarcă ibexul, argali, elanii, lupii, cerbii și urșii bruni.

Un alt Parc Național, unul dintre cele mai faimoase locuri din lumel, este Khustain Nuruu, unde sunt protejați caii sălbatici — Takhi, deveniți un simbol local. Parcul se află la circa 100 km vest de capitala Mongoliei, Ulan Bator și este traversat de Râul Tuul. Pe lângă caii sălbatici, mai sunt protejate peste 450 de specii de plante, alte peste 40 de specii de mamifere precum cerbul, gazela mongolă, căprioara, mistrețul, capra ibex, lupul cenușiu, lynxul, vulpea și bursucul eurasiatic, dar și păsări precum vulturul auriu, dropia, lebedele sălbatice, barza neagră, potârnichea și cucuveaua.

snow-1072007

Imensul deșert Gobi, spectaculosul canion Yoliin Am sau strălucitoarele stânci portocalii de la Bayanzag, alături de cele trei situri naturale, Bazinul Uvs-Nuur, peisajul cultural din Valea Orchon și ansamblurile petroglifice din munții Altai se află pe lista patrimoniului UNESCO.

Gastronomie
Un ținut urmașilor lui Ginghis Han, aflat în Asia Centrală, între China și Rusia, Mongolia are o bucătărie simplă, unitară, destul asemănătoare celei asiatice în general, astfel că din dieta mongolezilor nu lipsesc orezul și tăițeii.

Ingredientele de bază în bucătăria mongoleză sunt lactatele de aceea această țară este numită și “țara laptelui”. Principala sursă de alimentație este laptele obținut de la oi, capre, vite, cămile sau de la iaci. În cele mai multe cazuri acesta se consumă fermentat. Câteva dintre lactatele nelipsite de pe masa mongolilor sunt untul, laptele bătut, cașcavalul, brânza, iaurtul sau cumașul, o băutură preparată din lapte de iapă fermentat.

56-3949448-mongol-bbq

Un alt ingredient foarte consumat este carnea, alimentația populației din această țară fiind extrem de bogată în proteine și în grăsimi. Carnea este preferată în special de mongolezii care locuiesc în zona de preerie, pentru că alături de grăsimile animale, îi ajută să treacă peste iernile grele. Cel mai frecvent este consumată carnea de miel, oaie, capră, vită, cămilă, sau de iac (animal specific zonei deșertului Gobi) de cele mai multe ori fiartă.

Cele mai importante mese ale zilei sunt, pentru mongoli, micul dejun și prânzul care constau în general în carne de oaie fiartă cu făină și grăsime, alături de produse lactate, legume, murături și nelipsitul orez. În vestul țării se obișnuiește ca alături de carnea de oaie sau de vită să se servească și carne de cal.

Printre felurile renumite de mâncare se numără: Buuz — felul național, ce reprezintă colțunași fierți umpluți cu carne tocată și care se mănâncă doar cu mâna; Khuushuur —colțunași prăjiți umpluți cu carne tocată; Borts —carne uscată; Guriltai Shul —supa cea mai cunoscută, pe baza de legume, carne, și tăiței prăjiți.

471ac25ac9ba2800b6642fa33cb5a4fe

Începând cu a doua jumătate a secolului al XX-lea, legumele au început să facă parte din ce în ce mai mult din dieta mongolilor, astfel că în capital țării, Ulanbaror, există o gamă largă de astfel de produse.

În ceea ce privește băuturile, mongolezii servesc un ceai preparat cu lapte cald (suutei tsai) și ierburi autohtone. Specific este faptul că ceaiul este puțin sărat. “NermalikeH este o băutură alcoolică asemănătoare cu vodka, obținută din iaurt, iar “airagul” este cea mai cunoscută și este preparată de păstori, pe bază de lapte fermentat de iapă fermentat amestecat cu alcool, în proporție de 3%. Mulți mongoli distilează produsul mai departe, producând băutura numită “shimiin arkhi”, adăugând alcool, până la o proporție de 12%. Așadar și băuturile mongolezilor au la baza tot produsele lactate. Nu lipsesc, însă, băuturile clasice precum cafeaua, sau sucul de fructe.

Cel mai cunoscut desert mongolez este Boortsog —o gogoașă mai tare, având consistența unui biscuite, prăjită în ulei și servită alături de zahăr, unt sau miere.

 Info utile:
– Tensiunea electrică în Mongolia este de 220-240 V 50 Hz; Prizele electrice C & E;
– Moneda locală este „Tugrik” (MNT) la o paritate de aprox. 2.000 MNT/1 USD:
– Lăsați loc în bagaje pentru suveniruri, Monoglia este cunoscută pentru calitatea păturilor și puloverelor din cașmir;

Potrivit ghidurilor globale Mongolia este una dintre cele mai puțin vizitate țări din lume. Dacă totuși ajungeți în Mongolia, nu ar trebui să vă faceți griji în privința siguranței, Mongolia fiind una dintre țările cu cele mai scăzute rate ale criminalității din Asia.

– Atenție!: este aproape imposibil să utilizați cardurile de credit în mediul rural, însă puteți retrage bani din orice bancomat sau puteți utiliza cardurile Visa, MasterCard, American Express în toate orașele importante.
– Lumina – dacă intenționezi să mergi la un camping, nu e nimic mai rău decât să te împiedici în întuneric, în timp ce încerci să mergi la baie, de aceea nu uitați lanterna acasă;
– Toalete – în afara lăcașelor de cult, mongolii obișnuiesc să se spele în râuri și în apa de ploaie strânsă în reciăientele de lângă cortur, locuințele rurale cele mai frecvente. Ca rezultat, adăugați în bagaje o mai mare varietate de articole de toaletă, de la șervețele umede, la săpun biodegradabil, tampoane de curățare facială și șampon uscat;
– Bocanci de drumeție – împachetați o pereche bună de ghete cu o bună aderență și impermeabilitate pentru călătoriile de primăvară / iarnă;

Atenție la insecte! Odată cu sosirea vremii calde și a înfloririi naturii, Mongolia invadată de țânțari. Călătorii sunt sfătuiți să-și ia toate măsurile pentru a evita mușcaturile: plase, spray-uri sau crème înmpotriva insectelor.

Condiții de călătorie
Potrivit informaţiilor comunicate de Ministerul Afacerilor Externe al Mongoliei, începând cu data de 1 ianuarie 2016, cetățenii români posesori de pașapoarte simple/temporare, care intenționează să călătorească în Mongolia în scop turistic sau de afaceri vor trebuie să aplice, în prealabil, pentru viză de intrare.

Pentru viză de intrare în acest stat, cetăţenii români trebuie să se adreseze Consulatului Onorific al Mongoliei la Bucureşti, situat la adresa din strada Intrarea Dr. Bobeică, nr. 4, apartament 1, sector 2, telefon (021) 322.81.15, mobil: 0721544656, e-mail: iso@mailbox.ro.
Informaţii utile se pot obţine şi de la Consulatul Onorific al României la Ulan Bator (Ulaanbaatar) situat la adresa 5th Floor, Hannu Building, Seoul Street 45/2, Bayangol District, Ulaanbaatar, Tel/Fax: 976-11-77229999.

Intrarea cetățenilor străini în Mongolia este permisă doar prin 6 puncte de frontieră: Aeroportul Internațional Chinggis Khan Ulan Bator, Zamin Uud (punct de frontieră rutier/feroviar la granița cu China), Tsagaannuur, Altanbulag și Ereen-Tsay (puncte de frontieră rutiere la granița cu Rusia), Sukhbaatar (punct de frontieră feroviar la granița cu Rusia). Pentru persoanele care doar tranzitează Mongolia sunt solicitate ca documente justificative biletul de avion şi viza pentru următoarea destinaţie.

Persoanele care vor sta mai mult de 30 zile pe teritoriul Mongoliei trebuie să se înregistreze la Poliţia locală, într-un interval de 7 zile lucrătoare de la sosire.

Conform legilor locale este necesar ca străinii aflaţi pe teritoriul Mongoliei să poarte în permanenţă asupra lor paşaportul sau permisul de rezidenţă. Poliţia locală efectuează controale stradale iar în momentul în care nu puteţi prezenta un act de identitate sunteţi pasibili de amendă.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să îşi anunţe prezenţa în regiune, la Consulatul Onorific al României la Ulan Bator şi să-şi comunice coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Asistenţă consulară
România nu are reprezentare diplomatică sau consulară de carieră în Mongolia.
Site-ul Comisiei Europene conţine informaţii utile privind protecţia consulară de care beneficiază cetăţenii UE inclusiv lista cu misiunile diplomatice ale ţărilor UE cu reprezentare în acest stat. În calitate de cetăţean al Uniunii Europene, cetăţenii români pot solicita, în caz de necesitate, eliberarea unui titlu de călătorie în vederea întoarcerii în ţară, din partea misiunilor diplomatice ale ţărilor UE. Cetăţenii romani care doresc să călătorească în Mongolia sau se află deja pe teritoriul său, sunt sfătuiţi să se adreseze Ambasadei României în China şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Există un consulat onorific – Consulatul Onorific la Ulan Bator – care poate sprijini rezolvarea unor probleme urgente prin contactele cu autorităţile locale, dar care nu poate emite documente de identitate româneşti sau realiza formalităţi consulare.

Înainte de plecarea în străinătate
Ambasadă României la Beijing recomandă celor interesaţi să lucreze în Mongolia să se intereseze asupra condiţiilor legale de angajare, să aibă referinţe solide despre angajator şi să pregătească din timp documentaţia pentru obţinerea vizei de muncă şi a rezidenţei (apostilarea cu Apostila de la Haga a actelor de studii, a atestatelor profesionale şi a certificatului de cazier juridiciar – pentru angajat, apostilarea cu Apostila de la Haga a actelor de stare civilă – pentru membrii de familie însoţitori).

Obţinerea vizei de muncă şi a permisului de şedere
Viza de muncă, tip HG, se eliberează pentru o perioadă de 30 de zile de către Consularul Onorific al Mongoliei la Bucureşti, pe baza unei autorizaţii de muncă, pe care angajatorul (sponsorul) o obţine de la Ministerul Muncii mongol. În termen de 7 zile de la intrarea în Mongolia, angajatul va trebui să se înregistreze la Biroul de Imigrări.
Cererea pentru permisul de muncă pe termen lung se depune la Ministerul Muncii şi, pe baza acestuia, Biroul de Imigrări eliberează permisul de şedere, care va avea aceeaşi valabilitate ca permisul de muncă, maxim 1 an cu posibilitatea de prelungire ulterioară. În general, aceste formalităţi sunt intermediate de firma angajatoare.

Link-uri utile
Oficiul pentru Imigrări, Naturalizare şi Cetăţeni Străini din Mongolia – immigration.gov.mn.

Ameninţări teroriste
Riscul ameninţărilor teroriste şi extremiste în Mongolia este scăzut, însă cetăţenii români trebuie să aibă în vedere riscurile globale pe care fenomenul terorist le poate produce oriunde în lume. Recomandăm evitarea zonelor în care au loc mişcări de protest politice sau de altă natură, care apar ocazional în Ulan Bator. Este util ca cetăţenii români care călătoresc sau se află în Mongolia să consulte periodic pagina web a Ministerului român al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

Siguranţă şi criminalitate
Mongolia este un stat cu un nivel de criminalitate scăzută.
Infracţiunile cele mai comune, care sunt caracteristice în principal capitalei Ulan Bator, sunt cele de tipul furtului din buzunare, smulgerea genţilor, precum şi înşelăciuni. Acestea apar de regulă în zonele aglomerate, este de preferat a fi evitate. Zonele din Ulan Bator unde trebuie manifestată atenţie, deoarece sunt cunoscute ca fiind locuri unde s-au întâmplat cele mai multe infracţiuni împotriva străinilor, sunt: Aeroportul Internaţional Chingiss Khan, gara, Mall-ul situat în zona Circului de Stat şi străzile adiacente, Piaţa Naran Tuul, Mănăstirea Gandan, zona Poştei Centrale.

Rata criminalităţii cunoaşte o creştere semnificativă în timpul Festivalului de vară (Naadam, în luna iulie) și a Festivalului de iarnă (Tsagaan Sar, în lunile decembrie – februarie).

Recomandări generale:
– evitarea deplasărilor pe timp de noapte.
– păstrarea documentelor, valorilor personale, biletelor de călătorie, banilor şi cărţilor de credit în locuri sigure şi a nu fi expuse ostentativ, în mod vizibil.
în cazul călătoriei cu autobuzul sau trenul este recomandat a se supraveghea permanent bagajele.
– În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se recomandă contactarea celui mai apropiat post de poliţie. În cazul pierderii paşaportului se recomandă anunţarea atât a postului de poliţie, cât şi a Consulatului Onorific al României la Ulan Bator.

Telefoanele sistemului de urgenţă din Mongolia sunt:
– Poliţia: 102;
– Salvare/urgenţe medicale: 103.

Sunt interzise:
– fotografierea ofițerilor de poliție și a militarilor;
– posesia și consumul de droguri;
– conducerea autovehiculelor sub influența băuturilor alcoolice.

Sistemul medical
Facilităţile oferite de sistemul medical din Mongolia sunt limitate şi nu îndeplinesc standardele internaţionale, în special în domeniul medical de urgenţă.
Majoritatea unităţilor medicale sunt amplasate în Ulan Bator, iar în teritoriu prezenţa acestora este scăzută. În diferite perioade ale anului apar cazuri de boli infecţioase ca meningita şi ciuma; sunt des întâlnite cazuri de tuberculoză. Se recomandă cu stricteţe folosirea apei potabile îmbuteliate.

Din cauza calităţii scăzute a aerului, determinată de poluare, în lunile de iarnă, persoanele cu probleme respiratorii trebuie să manifeste o grijă deosebită şi să aibă la îndemână medicamentele necesare.

Recomandăm tuturor cetăţenilor români care călătoresc Mongolia să încheie poliţe de asigurare medicală şi de călătorie, pentru întreaga durată a deplasării. Recomandăm verificarea cu atenţie a modului şi condiţiilor în care funcţionează asigurarea în această ţară. Serviciile de îngrijire medicală primite în spitale şi medicamentele trebuie plătite pe loc în numerar.

În caz de îmbolnăvire, trebuie să aveţi asupra dumneavoastră asigurarea medicală de călătorie şi paşaportul. În caz că nu puteţi prezenta o asigurare de călătorie aceste costuri medicale ajung la sume foarte mari, uneori de ordinul zecilor de mii de dolari. În cazul existenţei unor probleme cronice de sănătate este necesar să vă luaţi măsuri suplimentare de precauţie.

Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto
Starea şoselelor şi a infrastructurii rutiere este la un nivel scăzut. Traficul în Ulan Bator se desfăşoară în condiţii improprii datorită nesemnalizării corespunzătoare a intersecţiilor (lipsa semnelor de circulaţie şi a semafoarelor), precum şi a numărului mare de maşini în raport cu infrastructura existentă. Se recomandă evitarea pe timpul nopţii a deplasărilor cu autoturismul în afara capitalei. Sistemul de transport public este bine reprezentat şi împărţit corespunzător pentru atingerea tuturor zonelor oraşului, este ieftin, de încredere, dar foarte aglomerat. Există, de asemenea, serviciul de taxi şi serviciul de închiriere de maşini, precum şi serviciul de a închiria maşini cu şofer la dispoziţie.

Pentru a putea conduce în Mongolia, este necesar un permis de conducere internațional, eliberat de Automobil Clubul Român.

Moneda şi utilizarea cărţilor de credit
Unitatea monetară utilizată în Mongolia este cunoscută sub numele de Tugrug. Plata cu cărţile de credit este acceptată de majoritatea hotelurilor, restaurantelor şi magazinelor din Ulan Bator. Se poate retrage din bănci numerar în baza cărţilor de credit; băncile la care se poate efectua acest serviciu sunt Banca de Comerţ şi Dezvoltare, Golomt Bank, Khan Bank, Khas Bank.

Există serviciul de transfer internaţional de bani (Western Union). În Ulan Bator există câteva ATM-uri (VISA şi Maestro/Cirrus) dar acestea nu funcţionează întotdeauna şi nu prezintă încredere. În afara capitalei Ulan Bator există doar câteva ATM-uri, singura metodă de plată acceptată în restul teritoriului fiind cea în numerar.

Regimul medicamentelor
Este permisă introducerea în Mongolia a unei cantităţi rezonabile de medicamente, strict pentru uzul personal. Printre acestea, sunt incluse tratamentele pentru urgenţe sau pentru boli cronice, doar pe baza prescripţiei medicale. Pentru cei care călătoresc cu avionul, medicamentele trebuie puse în bagajul de cală.

Reglementări vamale
Importul de arme de foc şi muniţie presupune obţinerea în prealabil a unei autorizaţii din partea Guvernului mongol. Exportul de antichităţi necesită eliberarea unui certificat vamal, la momentul cumpărării, de către magazinele de antichităţi autorizate în acest sens.

La intrarea în Mongolia, este permisă introducerea în țară a următoarelor articole: 200 de țigarete, 50 trabucuri și 250 grame de tutun, 1 litru alcool peste 14°, 2 litri de vin și 3 litri de bere, bunuri de uz personal cu o valoare maximă de 1.000 USD, efecte personale. Trebuie declarate următoarele: vestigii arheologice, cărți și manuscrise vechi, obiecte de artă, electronice. Sunt interzise: cărți, filme sau alte materiale pornografice, narcotice și alte substanțe psihotrope, arme de foc, substanțe chimice sau radioactive, organe umane.

La ieșirea din Mongolia, se aplică aceleași condiții, cu mențiunea că bunurile de uz personale, nedestinate comercializării, sunt limitate la valoarea de maxim 500 USD.

Regimul animalelor de companie
Animalele de companie au nevoie de certificat de sănătate.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.