Peru

Peru

Peru_mici (9 of 19)

Numele oficial: Republica del Perú;
Forma scurtă: Perú;
Forma internaţionala scurtă: Peru;
Codul de tara ISO: .pe;
Ora oficială: UTC -5h
Prefixul telefonic de țară: +51;
Capitala: Lima (pop. 7.605.742 loc.);
Alte oraşe: Arequipa (1.834.078), Trujillo (1.216.535), Chiclayo (917.024);
Forma de guvernământ: Republică prezidențială;
Localizare: în vestul Americii de Sud. La nord se învecinează cu Ecuador și Columbia, la est cu Brazilia, la sud-est cu Bolivia, la sud are hotar cu Chile, iar la vest se află Oceanul Pacific;
Suprafaţa: 1.285.216 km²;
Relief: în special muntos, cu înălțimi de peste 5.000 m. Din munții Anzi izvorăște fluviul Amazon, cel mai mare ca debit de apă din lume. În partea de sud a țării se găsește cea mai secetoasă regiune de pe glob, Arica;
Climat: spre deosebire de alte țări din zona ecuatorială, Peru nu are o climă exclusiv tropicală; influența munților Anzi și curentul Humboldt sunt cauza unei mari diversități climatice în interiorul țării. Coasta înregistrează temperaturi moderate, precipitații reduse și umiditate ridicată. În munți, ploaia este frecventă în timpul verii, iar temperatura și umiditatea se diminuează odată cu altitudinea, până la vârfurile înghețate ale Anzilor. Selva (jungla) este caracterizată de ploi abundente și temperaturi ridicate, cu excepția extremității sale sudice, unde iernile sunt reci și precipitațiile, sezoniere.

Peru_mici (10 of 19)

Prezentare:
Peru este a treia mare națiune a Americii de Sud și poate fi împărțită în trei regiuni geografice, pornind de la Vest spre Est. Prima dintre ele este coasta, o regiune de depresiuni deșertice lungă și îngustă, a doua este regiunea muntoasă Sierra, porțiune peruviană a Anziilor, iar ultima este reprezentată de Montana, câmpiile vaste și dealuri estice, acoperite în principal de pădurile tropicale ale bazinului fluviului Amazon.

Primele dovezi ale prezenței umane în teritoriile peruviene au fost descoperite la Pikimachay, datată aproximativ la 9000 î.Hr. Cea mai veche societate în Peru e considerată civilizația Norte Chico, care s-a dezvoltat pe coasta Pacificului între anii 3000 și 1800 î.Hr. Aceasta a fost urmată de culturile Chavin, Paracas, Mochica, Nazca, Wari, Chimu.

inca

În secolul al XV-lea incașii au consolidat un stat puternic, care timp de un secol s-a dezvoltat, devenind cel mai mare imperiu din America precolumbiană. Societățile andine se bazau pe agricultură, utilizând tehnici de irigare și terasare; îmblânzirea camelidelor (lamelor) și pescuitul erau de asemenea importante. Organizarea socială se baza pe reciprocitate și redistribuire, neexistând dovezi despre existența pieței sau a banilor.

Cusco_bat

În 1532, un grup de conchistadori conduși de Francisco Pizarro l-a învins pe împăratul Atahualpa și a stabilit dominația spaniolă. Zece ani mai târziu, Coroana Spaniolă fondează viceregatul Peru, cu jurisdicție aproape asupra tuturor teritoriilor din America de Sud. Cucerirea spaniolă a introdus utilizarea banilor, catolicismul și limba spaniolă. Viceregele Francisco de Toledo a reorganizat țara în 1570, principala activitate devenind mineritul argintului, utilizând munca forțată a băștinașilor. Peru aducea profituri Coroanei Spaniole, alimentând complexa sa rețea comercială extinsă din Europa până în Filipine.

La începutul secolului al XIX-lea, continentul sudamerican era dominat de mișcările de emancipare de sub autoritatea spaniolă. În acest context, Peru rămânea un teritoriu loial coroanei spaniole. Deoarece elitele ezitau, proclamarea independenței nu a fost posibilă decât după campaniile militare ale lui José de San Martín și Simón Bolívar, proclamare înfăptuită pe 28 iulie 1821. În primii ani ai republicii, lupta pentru putere, între militari, a dus la o instabilitate politică. În această perioadă se afirmă identitatea națională. Uniunea cu Bolivia s-a dovedit a fi efemeră. Între anii 1840 și 1860, sub conducerea președintelui Ramón Castilla, țara cunoaște o perioadă de stabilitatPeru_mici (19 of 19)e, datorită încasărilor din urma exportului de guano. În 1870 odată cu diminuarea exportului de guano, s-a accentuat și lupta pentru putere, și respectiv, a început o nouă perioadă de instabilitate politică.

Peru a fost învins de Chile în Războiul Pacificului (1879-1883), a pierdut provinciile din Provincia Arica și Tarapacá în tratatele de la Ancon și Lima. Lupte interne de după război, au fost urmate de o perioadă de stabilitate datorită Partidului Civilista, care a durat până la debutul regimului autoritar condus de Augusto B. Leguía. Marea criză economică a cauzat prăbușirea lui Leguía, tulburările politice au reînnoit, și a apărut Alianța Populară American Revoluționară (APRA).[20] În următoarele trei decenii a urmat rivalitatea organizației și o coaliție între elită și politica militară Peruviană.

În 1968, Forțele Armate, condusă de generalul Juan Velasco Alvarado, a organizat o lovitură de stat împotriva președintelui Fernando Belaunde. Noul regim a întreprins reforme radicale menite să favorizeze dezvoltarea, dar nu a reușit să obțină un sprijin larg. În 1975, generalul Francisco Morales Bermúdez îl înlocuiește cu forța pe Velasco, paralizând reformele și a supervizat restabilirea democrației. În anii 1980, Peru s-a confruntat cu o datorie externă considerabilă, inflație este în continuă creștere, crește traficul de droguri și violențele politice masive. Sub președinția lui Alberto Fujimori (1990-2000), țara a început să recupereze. În 1992 guvernul lui Alberto Fujimori a dizolvat conducerea legislativă și un an mai târziu a promulgat o nouă constituție. Cu toate acestea, acuzații de autoritarism, corupție, și încălcările drepturilor omului au forțat demisia după controversa alegerilor din 2000. Încă de la sfârșitul regimului Fujimori, Peru a încercat să lupte împotriva corupției în timp ce susținea o creștere economică; din 2011, președintele este Ollanta Humala.

Oraşe si monumente de vizitat:
– Cuzco, Lima, Arequipa, Iquitos;
– vestigii inca (Machu Picchu, Cuzco)
– vestigii ale altor civilizații: Túcume, Sipán, Kuelap, Cajamarca, Chanchán,
Chavin, Pachacámac, Nazca;
– Sanctuarul Chavin
– Ruinele vechiului oraș Chan Chan
– Mănăstirea franciscană și centrul vechi din Lima
– Nucleul urban vechi din Arequipa
– Ruinele vechiului oraș Caral

Natura:
– Nazca și Pampas de Jumana
– Parcul național Manú
– Parcul național și situl arheologic Rio Abiseo
– Parcul național Huascaran
– lacul Titicaca;
– munții Vilcanota;
– vulcanul Misti;
– salina Marar;
– insulele Ballestas;
– pădurea Amazonului și răurile repezi pe care se poate practica raftingul;

Alegerea momentului potrivit:
Din decembrie până în martie, Lima este însorită, dar ploile nu încetează să cadă, deși mai rar, în locurile unde întâlnim vestigiile inca. Perioada ideală pentru vizitarea celebrului sit Machu Pichu este mai-septembrie, cu observația că nopțile sunt totuși reci.

Temperaturi (medie si/noapte, in °C):
:ianuarie 19/7, aprilie 20/4, iulie 19/0, octombrie 21/5;) – Cuzco, la 3310 m altitudine;
:ianuarie 26/19, aprilie 24/18, iulie 19/15, octombrie 20/15 – Lima;
Temperatura apei Oceanului Pacific (medie): 17;

Festivaluri/Tradiţii:
– februarie: «Virgina de la Candelaria» – la Puno;
– mai : pelerinajul «Qoyllur Rit’i» la Quispicanchis (regiunea Cuzco);
– iunie: «Inti Raymi» la Sacsahuamán
– octombrie sau noiembrie: «feria de Lima»;

Cultura
Peru este o țară multietnică, având o bogăție culturală și arheologică deosebită, fiind cunoscută ca locul de baștină al Imperiului Inca. Sediul Comunității Andine și a Comunității Sud-Americane a Națiunilor se află în capitala statului peruvian, Lima.

Cultura peruană este rezultatul influențelor hispanice și amerindiene. Ceea ce nu înseamnă că nu există tradiții sau obiceiuri ale căror origini nu au nimic în comun cu cele două mari culturi menționate. Aceste tradiții și obiceiuri sunt rezultatul diversității etnice și reliefului accidentat al Republicii Peru, mediu propice apariției unor comunități suficient de izolate încât să creeze și să păstreze o cultură proprie.

Peru_mici (8 of 19)

Civilizația europeană și-a pus amprenta asupra Republicii Peru începând cu era colonizării și până la curentul romantic. Începând cu secolul XX, creatorii de artă peruani au adoptat, în număr mare, așa-numita ideologie ”indigenismo”, care a presupus o aplecare accentuată asupra moștenirii amerindiene.

Scriitorii și artiștii peruani s-au implicat din ce în ce mai mult în mișcările intelectuale și artistice internaționale în special odată cu încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

Pe la mijlocul secului XIX, literatura și pictura din Peru pot fi catalogate ca aparținând costumbrismului, curent artistic spaniol ce reda în operele sale caracteristice scene de viață și moravuri. Literatura peruană a anilor 1800-1850 a fost dominată de romantism.

La începutul secolului XX, printre scriitorii care s-au făcut remarcați se numără jurnalistul Ciro Alegria Bazan (1909-1967), ale cărui opere se referă la dificultățile sociale întâlnite de peruanii nativi și, în general, de populația săracă a țării. Opera sa cea mai importantă este “El mundo es ancho y ajeno” (“Necuprinsă-i lumea și vrăjmașă”).

Un alt intelectual de seamă peruan a fost Jose Maria Arguedas (1911-1969), romancier, poet și antropolog. De asemenea, un pasionat al culturii indigene, cunoscut ca fiind autorul unei noi limbi, născută din combinația de spaniolă cu limbile quechua, vorbite de amerindienii care trăiesc în ținuturile muntoase din Peru, vestul Boliviei și în zona de frontieră cu Bolivia a statelor Argentina și Chile. Emblematică în acest sens este chiar lucrarea sa de debut, “Yawar Fiesta”, publicată în 1941.

Cesar Abraham Vallejo (1892-1938) este văzut, la rândul său, ca fiind un poet, scenarist și jurnalist de talie mondială, unul dintre cei mai inovatori poeți ai secolului XX. Cele mai apreciate lucrări ale sale sunt “Los Heraldos Negros” și “Trilce”.

Arhitectura din Peru a fost influențată, în bună măsură similar cu literatura, de curentele europene și amerindiene. Perioada de început a colonizării este bine reprezentată de Catedrala din Cuzco, oraș situat în sud-estul țării. A urmat influența barocă, cu clădiri colosale și grandioase, cu exces de ornamente. Mănăstirea Sfântului Francisc, din Lima, este un exemplu sugestiv în acest sens, alături de fațada Universității din Cuzco. După o scurtă perioadă neo-clasică, arhitectura Republicii Peru a devenit una eclectică, după cum se poate vedea în Piața Sfântului Martin din Lima.

Muzica peruană este considerată un amalgam de sunete și stiluri tipice populațiilor din Anzii Cordilieri, la care s-a adăugat influența spaniolă și chiar unele ritmuri africane.

Printre interpreții și compozitorii peruani care s-au remarcat pe plan mondial se află chitaristul Manuelcha Prado (născut în 1955) și vocalistul Jamine Guardia (1933).

Gastronomie
Bucătăria peruană tradițională este caracterizată de prezența a patru ingrediente majore: porumbul; cartofii; plantele amarantacee, precum quinoa, ale cărei semințe au o mare valoare nutritivă; și fasolea. Totodată, multe feluri de mâncare au în compoziție ardeiul iute.

Eating our way through Lima, Peru: tiradito (thinly sliced raw fish in lime juice), ceviche (raw fish in lime juice with onions and aji), tequenos (Peruvian style spring rolls with crab), chaufa (Peruvian-Chinese style fried rice), conchitas a la parmesana (scallops cooked with parmesan cheese), causa (mashed potatoes stuffed with avacado and crab/shrimp) and more.

Odată cu coloniștii spanioli, gastronomia peruană a fost îmbogățită cu orez, făină și diferite tipuri de carne, în special vită, porc și pui.

Omniprezența cartofului în mâncărurile din Republica Peru nu ar trebui să surprindă, având în vedere popularitatea acestuia în regiunea Anzilor. De altfel, peste 99% din cartofii cultivați în lume provin din subspecia Solanum tuberosum, tipică regiunii Anzilor Cordilieri.

Printre cele mai populare feluri de mâncare se numără anticuchos, un fel de tocăniță, cu carnea marinată în oțet și mirodenii. De obicei este realizată din inimă de vită, felul rezultat fiind numit anticuchos de corazon. Este servită cu un cartof fiert sau pâine.

20142828-peruvian-cuisine-ceviche1-kevin-cox

La rândul ei, ceviche este o farfurie des întâlnită atât în Peru, cât și în alte țări din America Latină precum Ecuador, Columbia sau Chile. Conține carne proaspătă și crudă de pește, pe care se stoarce mult suc de citrice, mai ales lămâie sau lime și condimentată cu ardei iute. După gust, se adaugă ceapă tăiată mărunt și sare. Trebuie subliniat că, atâta timp cât carnea nu este preparată prin încălzire, ea trebuie să fie cât mai proaspătă. Ceviche poate fi comparată, în anumite privințe, cu preparatul japonez sushi.

O a treia mâncare tradițional peruană este pachamanca. Conține multă carne, care poate fi de miel, oaie, porc, pui sau chiar porc de Guineea, numit cuy. Marinată și bine condimentată, carnea este pregătită pe pietre încinse, carnea este, mai întâi, înfășurată în frunze de bananier.

Un fel de mâncare cu savoare asiatică este lomo saltado, adus, probabil, de imigranții chinezi în secolul al XIX-lea. Conține, printre altele, carne de vită, ceapă roșie, roșii, piper negru, arpagic și ardei galben.

La desert, denumit postre, peruanii se delectează cu crema de zahăr ars, prăjituri cremoase și budinci. Pentru un plus de aromă este folosit fructul lacuma (pouteria lucuma), asemănător la aspect cu mango.

Capitolul băuturilor peruane este dominat de pisco sour, un distilat din struguri la care se adaugă lămâie și îndulcitori, precum și chicha morada, obținută din porumb violet, fiert împreună cu ananas și scorțișoară.

Condiţii de intrare şi regim de şedere

Cetăţenii români pot călătorii în Republica Peru în scop turistic fără viză şi pot rămâne până la 183 de zile. La sosirea în acest stat autorităţile competente acordă 90 de zile pentru toţi turiştii care provin dintr-un stat membru al Uniunii Europene, dar, această perioadă poate fi extinsă până la 183 de zile la solicitarea celor interesaţi.

De asemenea, începând cu data de 11 februarie 2016, scutirea de viză de intrare de scurtă şedere în acest stat se aplică şi următoarelor categorii de persoane: studenţi, oameni de afaceri şi jurnalişti. Recomandăm turiştilor români să insiste pentru înscrierea în paşaport a perioadei efective de şedere la intrarea în Peru.

De asemenea cetăţenii români sunt sfătuiţi să păstreze cu mare grijă formularele completate la intrarea în ţară deoarece se solicită la ieşirea din Peru. Lipsa acestora poate duce la amânarea plecărilor până se întreprind demersurile necesare stabilirii datei exacte de intrare în această ţară prin verificări în bazele lor de date.
Pentru detalii referitoare la regimul vizelor de intrare în Peru vă recomandăm consultarea informaţiilor cuprinse pe pagina web a Ministerului Relaţiilor Externe din Peru – http://www.rree.gob.pe/.

Informaţii utile: Serviciul de Protecţie a Turismului din Peru. Linia funcţionează permanent şi dispune de personal specializat. Turiştii se pot adresa pentru orice situaţie de urgenţă. Telefon: 0051(1) 421.12.27

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Ameninţări teroriste

Terorismul este un fenomen global, nelocalizat, prin urmare nici Peru nu poate fi exclusă din faţa acestei ameninţări.

Elementele izolate, dar bine organizate ale guerilei Sendero Luminoso (SL), se manifestă pe teritoriul Peru, acţiunile sale fiind legate de traficul de droguri.
De asemenea, vă sfătuim să nu vă deplasaţi în văile râurilor Apurimac şi Ene, în care acţionează membri ai grupărilor de narcotraficanţi afíliate politic la Sendero Luminoso şi stânga radicală.

În regiunea Cusco au fost semnalate cazuri de răpiri de persoane.

Siguranţă şi criminalitate

Vă recomandăm să călătoriţi în Peru exclusiv pe bază de programe cu servicii turistice plătite anticipat, prin agenţii specializate.

Infracţiunile de furt, înşelăciune şi trafic de droguri sunt frecvente.
Regiunile Ayacucho, Cusco, Huancavelica, Huanuco, Junin, Loreto, San Maritin, Ukayali prezintă un grad sporit de infracţionalitate.

În cazul în care doriţi să vizitaţi regiunea Cusco, vă sfătuim să apelaţi doar la programe turistice prin intermediul agenţiilor specializate, care să vă asigure toate serviciile. Ţineţi cont de faptul că localnicii apelează extrem de des la blocarea şoselelor din aceste regiuni, precum şi a trenului spre Machu Picchu, în semn de protest.

Şi în alte regiuni ale ţării au loc , temporar, acţiuni de protest, adesea cu caracter violent, recurgându-se inclusive la blocarea şoeslelor.

Este necesară prudenţă din partea turiştilor care vor să viziteze puncte de interes aflate la altitudini de peste 3.000 de metri. Acomodarea la asemenea altitudini se face în funcţie de condiţia fizică, vârsta şi capacitatea de adaptare a fiecăruia.

În sezonul ploios (noiembrie-aprilie), în zonele muntoase există riscul producerii de inundaţii şi alunecări de teren.

Peru se află într-o regiune seismică activă, foarte frecvent fiind semnalate mişcări telurice. În cazul producerii unor cutremure cu consecinţe grave, contactaţi organele locale de protecţie civilă şi poliţia şi respectaţi sfaturile acestora. Totodată, încercaţi să luaţi legătura cu Ambasada României din Lima. Acelaşi sfaturi le recomandăm şi turiştilor aflaţi în apropierea ţărmului mării în cazul producerii unui tsunami.

Cetăţenii români care se află pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să respecte următoarele recomandări:
– Să evite orice deplasare pe timpul nopţii, indiferent de regiunea în care se află, locurile aglomerate, demonstraţiile, precum şi deplasarea în zone izolate ale ţării.
– Să păstreze în locuri sigure documentele şi valorile personale, biletele de călătorie, banii, cărţile de credit şi să nu le expună în mod vizibil asupra lor sau în maşini.
– Să-şi asigure maşinile cu sisteme de alarmă.
– Să nu accepte supravegherea sau transportul unor bagaje ale altor persoane, deoarece acestea pot conţine droguri.
– Să evite deplasările cu autobuze între oraşe, pe timpul nopţii.
– Să recurgă la operatori turistici acreditaţi şi să nu se îndepărteze de grupul turistic.
– Să respecte anunţurile sau recomandările autorităţilor locale!
– Vă recomandăm să folosiţi taxiuri numai cu o comandă telefonică transmisă în prealabil. Nu este indicat să fie utilizate în nicio situaţie taxiurile oprite pe stradă îndeosebi pe timpul nopţii. – Trebuie evitate taxiurile ilegale şi contactele cu persoane necunoscute. În cazul folosirii serviciilor de taxi este recomandat să nu fiţi singurul pasager al vehiculului, şi să fiţi însoţiţi de alte persoane cunoscute.

În cazul unor incidente care afectează siguranţa persoanei sau a bunurilor, se va lua legătura cu cel mai apropiat post de poliţie şi cu Ambasada României la Lima.
În situaţia unor incidente grave (accidente, tâlhării) se impune contactarea imediată a autorităţilor la următoarele numere locale de urgenţă:
Poliţia naţională – 225.04.02
Brigada de urgenţă a poliţiei – 431.30.40, 105
Ambulanţa – 225.40.40
Serviciul de informaţii telefonice – 103
Poliţia Naţională – 105

Sistemul medical

Cetăţenii români sunt sfătuiţi cu insistenţă să îşi încheie o asigurare de călătorie, medicală şi de viaţă!

Unităţile medicale peruane care acceptă asigurări medicale şi de călătorie încheiate în străinătate sunt:
– Clinica Ricardo Palma (toate specialităţile), Av. Javier Prado Este 1066, San Isidro, telefon: 0051(1)-224.22.24,
– Clinica Anglo-Americană (toate specialităţile), Av. Alfredo Salazar 350, San Isidro, telefon: 0051(1)-712.30.00.

Vă recomandăm vaccinarea împotriva febrei galbene, febrei dengue şi a malariei cu cel puţin zece zile înaintea începerii călătoriei, mai ales în cazul celor care călătoresc în partea de nord şi în regiunea amazonică a ţării.

La sosirea pe aeroportul internaţional Jorge Chavez nu se solicită carnetul de vaccinuri.
Pentru informaţii cu privire la tipurile de vaccinuri care trebuie efectuate, vă recomandăm să vă adresaţi Institutului Naţional de Sănătate Publică – Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Condiţii privind traficul auto

Circulaţia auto se efectuează pe partea dreaptă a drumului.
Vă atenţionăm că respectarea regulilor de circulaţie au caracter relativ mai ales atunci când trebuie semnalizată schimbarea sensului de mers.

În zona montană, pentru accesul la obiectivele turistice, se recomandă folosirea autovehiculelor cu tracţiune dublă.

Starea drumurilor
Starea generală a drumurilor este bună.
Centura de siguranţă este obligatorie.
Parcarea se face în spaţii amenajate şi asigurate, contra cost.
Există posibilitatea staţionării maşinilor pe marginea drumului, în absenţa indicatoarelor sau a marcajelor restrictive.
Informaţii pentru cazurile de accident de circulaţie
În caz de accident rutier, şoferii trebuie să anunţe poliţia locală şi să rămână la locul faptei până la sosirea echipajului de la circulaţie.

Utilizarea cărţilor de credit

În Peru este acceptată plata cu numerar sau cu carduri bancare (Visa, MasterCard, Diners). Cardurile pot fi folosite şi pentru retragerea de numerar din bancomate.
Cecurile de călătorie sunt destul de rar acceptate, dar există posibilitatea de a fi schimbate; pentru această operaţiune, în aeroport, se percepe un comision de 6%, iar la casele de schimb 2%.
Anunţarea pierderii cardurilor se poate face la următoarele numere de telefon: 0051(1)-372.58.00 pentru Visa, 0051(1)-444.33.66 pentru Mastercard, 0051(1)-442.65.72 pentru Diners.

Reglementări vamale

Regulamentul vamal peruan interzice:
– Ieşirea din ţară cu obiecte din patrimoniul cultural naţional (ceramică, ţesături, obiecte din aur şi argint). Copiile de pe astfel de obiecte pot fi exportate doar cu acordul Institutului Naţional de Cultură.
– Scoaterea din ţară a bijuteriilor din aur şi argint cu o valoare mai mare de 2.000 $.
– Exemplare din flora şi fauna protejate.
În Peru pot fi introduse fără taxe: un aparat de fotografiat, o cameră video, un laptop, o maşină de scris manuală sau electrică, un aparat de radio sau casetofon, cu sursă proprie de alimentare, un instrument muzical, maximum zece compact discuri sau casete audio/video.
– Limitele cantitative pentru introducerea anumitor produse sunt:
3 litri de alcool
20 de pachete de ţigări
diverse articole de uz personal şi cadouri, în limita sumei de 300 $ şi care nu sunt destinate comercializării.

Turiştii români pot intra în Peru cu echipamente destinate sporturilor de aventură doar pe baza unei declaraţii de import temporar.

Pentru armele de foc şi muniţia aferentă, destinate autoapărării sau practicării sporturilor, este necesară obţinerea licenţei aferente de la Direcţia de Control a Armelor, Muniţiilor şi Explozibililor de Uz Civil din Lima, iar în afara capitalei de la comandamentele Gărzii Civile. Persoanele care au arme de vânătoare sunt obligate să le prezinte Gărzii Civile, Poliţiei, Gărzii Republicane sau posturilor militare, la cerere, însoţite de licenţele necesare.

Se interzice cu desăvârşire introducerea şi scoaterea din ţară a drogurilor şi a produselor destinate preparării acestora.

Regimul medicamentelor

Este permisă intrarea cu medicamente de uz personal.

Regimul animalelor de companie

În Peru este permisă intrarea cu animale de companie (câini şi pisici), dacă acestea au certificate de origine şi de sănătate emise de autorităţile române recunoscute în Peru. Aceste documente trebuie să conţină datele de identificare ale proprietarilor şi animalelor şi să ateste că animalele sunt sănătoase şi vaccinate antirabic. Certificatele trebuie să fie avizate de consulul peruan care va solicita permisul zoo-sanitar de la Direcţia de Producţie Animală.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.