5 insule in Mediterana de care, probabil, nici nu ati auzit

Pentru cunoscătorii Europei, locurile clasice sunt arhicunoscute. Există însă și zone ascunse, unele chiar nelocuite sau lipsite de utilitățile comune.

Marele avantaj al acestor destinații neștiute de mulți dintre noi este că și în plin sezon există șanse să nu fie atât de aglomerat.


Susak (Croația)
Mai puțin de 200 de locuitori salută vizitatorii acestei insule de 3 km pătrați, o fostă așezare romană cunoscută pentru viile ei. Deși a fost odată scena unui conflict între venețieni și saraceni, această insulă mică a supravieţuit tocmai datorită izolării ei. Chiar și astăzi, localnicii vorbesc un dialect pe care majoritatea croaților încearcă să-l înțeleagă.

Străzile construite în piatră din orașul vechi sunt, ca și restul insulei, interzise circulației mașinilor, cu excepția tractoarelor, roabelor și bicicletelor.

Nu există bănci sau bancomate, dar există un oficiu poștal. Apele de mică adâncime și nisipurile calde ale Bok Beach sunt considerate a avea puteri vindecătoare.

Pentru a lua masa: Ankora (servește specialități locale de miel);
Cum ajungeți: zboruri între Zagreb și Split spre Krk de pe insula Rab, care este legată de Susak printr-un catamaran spre Mali Losinj și apoi pe feribot.
Cazare: Sansego închiriază studiouri cu vedere la mare.


Chrisi (Grecia)
Această fostă insulă de pirați, cu palmieri, dune de nisip și ape de smarald, se află la sud de Creta, în Marea Libiei. Există o pădure densă de cedri de Liban, o capela medievală, ruine minoice și morminte romane.

Atolul are o mică tavernă și un beach-bar pe plaja Belegrina. Această plajă, cunoscută și sub denumirea de “plajă de aur”, este acoperită cu scoici, corali și fosile marine, pe care bizantinii le foloseau pentru a realiza un colorant cărămiziu, cu ajutorul căruia colorarea cămășile regilor Europei.

Cum ajungeți: un feribot care face legătura între Chrisi și Lerapetra pe coasta de sud a Cretei, accesibil cu mașina din capitala Cretei, Heraklion.
Cazare: Hotelul Cretan Villa are vedere spre insulă.


Bozcaada (Turkey)
O insulă turcească în Mareea Egee, unde, se spune, că flota grecească a așteptat semnalul de invadare a Troei. De asemenea, aici și-a pus amprenta și Suleiman Magnificul, care a construit o fortăreață, dar a plantat și viță de vie.

Insula de pescari, oieri și soldați, Bozcaada este o așezare pitorească cu case micuțe și taverne care prepară darurile mării.

Cum ajungeți: legături aeriene de la Istanbul la Canakkale, apoi vaporul până la Geyikli;
Cazare: Hotel Akvaryum, lângă Aquarium Bay’s și plaj;


Serifos (Greece)
Cicladele grecești sunt insule extrem de spectaculoase, dar Serifos este chiar mai spectaculoasă decât Santorini sau Mykonos.

În Serifos, se pot explora, în afara rutelor de trekking, minele abandonate, precum și rutele de safari cu automobile de teren. Mirsoul de  cimbru proaspăt se simte în aer, iar micile golfuri amplifică senzația de sâlbăticie. Veți putea admira micuțul say Chora.

Cum ajungeți: Ferryboat din portul atenian Pireus;
Cazare: Serifos Houses închiriază studiouri de lux în locuri care îți taie răsuflarea.


Alicudi (Italy)
Fără electricitate și fără motoare! Vă încumetați? Transportul pe insulă este asigurat de măgari! Nu există străzi pavate, doar 25 de kilometri de drumeaguri pentru măgăruși.
Alicudi, cea mai indepărtată și sălbatică insulă din arhipelagul Aeolian nu are bancomate, deci este musai să aveți bani lichizi pentru a putea face cumpărături la micuțul și singurul supermarket de pe insulă. Daca doriți să va rupeți total de lumea informatizată în care trăim, Alciudi este locul ideal.

Cum ajungeți: Alciudi este legat de portul Napoli de băci rapide;
Unde mâncați: Restaurantul Ericusa (Via R. Elena) servește mâncăruri tradiționale, precum spaghetti cu sos de capere;
Cazare: Ericusa Hotel, Regina Elena.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.