Cele mai spectaculoase 5 plaje din lume

Pentru iubitorii de soare si apa sarata, cele mai renumite plaje din lume sunt, probabil, arhicunoscute. Totusi, exista 5 plaje care ofera un spectacol ce nu trebuie ratata daca aveti chef de o vacanta exotica, unica, de povestit prietenilor.

  1. Desert Beach, Brazilia

Compuse din dune mari, albe și strălucitoare, plajele din Parcul Național Lençóis Maranhenses din Brazilia arată, la prima vedere, ca un deșert arhetipal. În realitate, zona, aflată în vecinătatea bazinului Amazonului, este supusă unui sezon îndelungat de ploi, la începutul anului. Aceste ploi provoacă un fenomen ciudat: apa dulce se colectează în văi, între dune de nisip, și este împiedicată să fie absorbită de sol, datorită unui strat de rocă impermeabilă care se află sub nisip. „Lagunele” ireal de verzi, care rezultă din stagnarea ploii, sunt înconjurate de nisipul asemănător deșertului, peisajul cesta menținându-se între lunile iulie și septembrie.

Potrivit folclorului local, regiunea a fost locuită de indienii Caiet, care s-au trezit într-o zi  că așezarea a fost acoperită de nisip.

Statutul parcului național servește doar ca mijloc de protejare ecologică a zonei. În consecință, multe persoane locuiesc în parc, majoritatea îndeletnicindu-se cu pescuitul în timpul sezonului ploios. În timpul sezonului uscat, mulți dintre locuitori părăsesc regiunea pentru a lucra ca zilieri pe plantațiile din vecinătate.

  1. The Green Beach, Hawai’i

Plaja Papakōlea (cunoscută și sub numele de Green Sand sau Green Brach, adică Plaja verde) este situată în apropiere de South Point, în districtul Ka’ū de pe insula Hawai’i. Este doar una dintre cele patru plaje cu nisip verde din lume, dar cea mai spectaculoasă.

Plaja Papakōlea se află într-un golf înconjurat de Pu’u Mahana, un inel de tuf vulcanic format în urmă cu peste 49 de mii de ani și asociat cu o mare erupție vulcanică. Spre deosebire de conurile din lavă solidificată, inelele de tuf se compun în mare parte din cenușă vulcanică produsă de interacțiunile violente ale magmei cu apa subterană.

De la ultima erupție, inelul de tuf s-a prăbușit parțial și a fost erodat de ocean. Materialul vulcanic fragmentar (piroclastic) al inelului de tuf conține olivină, un mineral silicat care este un amestec de fier și magneziu, cunoscut și sub numele de peridot, atunci când este folosit în bijuterie. Olivina este o componentă minerală obișnuită a vulcanilor hawaiieni, cunoscută și sub denumirea de „diamantul hawaiian”.

  1. Hot Water Beach, Noua Zeelandă

Nu este nevoie decât de o lopată și perseverență pentru a-ți săpa propria piscină cu apă termală provenită din la adâncurile pământului, chiar pe malul oceanului, la doar două ore de Auckland, în Noua Zeelandă. Nisipul auriu al plajei cu apă fierbinte de pe malul vestic al Peninsulei Coromandel, este disponibil timp de două ore în timpul fluxului scăzut, astfel încât trebuie extrem de bine calculată perioada unei escapade aici. Peste 700.000 de turiști vizitează anual zona pentru a încerca senzația extraordinară de a sta într-o piscină cu apă fierbinte la doar câțiva metri de marea răcoroasă.

Pentru surferi, plaja cu apa fierbinte, oferă câteva intervale în care apa este propice pentru acest sport extrem, dar, în același timp, oceanul devine periculos pentru înot.

 

  1. Glowing Beach, Maldive

Pe măsură ce noaptea cade pe anumite plaje din întreaga lume, valurile strălucesc cu o lumină albastră luminiscentă: puncte mici, ca niște becuri cu led fac să pară ca și cum stelele se spală pe țărm.

 

Scena suprarealistă nu este magie, ci fenomenul numit bioluminiscență, adică luminiscența generată de un plancton care a evoluat să strălucească pentru a surprinde sau a distrage atenția peștilor și a altor potențiali prădători.

Unii oameni de știință îl numesc „efectul de alarmă antiefracţie”, adică prin aprinderea sa în sus, planctonul atrage niște prădători și mai mari, care, la rândul lor, mănâncă animalul ceva mai mic care îl amenință.

Luminiscența apare numai atunci când microorganismele, care există și în alte părți ale lumii, nu numai în Maldive, sunt agitate, fie natural, cum ar fi când valurile se lovesc de țărm, fie artificial, când cineva urcă pe nisipul umed sau o planșă de surf lovește valurile. Efectele fenomenului pot varia în funcție de sezon și de vreme, astfel încât vizitele nu pot fi planificate cu precizie.

Totuși, în Maldive se pare că sunt cele mai multe șanse de a vedea acest fenomen magic, perioada întinzându-se din iulie până în februarie, mai ales pe timp de lună nouă, când întunericul cerului ajută la intensificarea luminii. Bioluminescența poate apărea pe tot parcursul celor 26 de atoluri ale Maldivelor, însă unele dintre cele mai spectaculoase fotografii au fost capturate pe insulele estice ale grupului, printre care Mudhdhoo, Vaadhoo și Rangali.

  1. The Hidden Beach, Mexic

Cu ape cristaline și plaje nisipoase, originea acestui paradis idilic vine ca o surpriză – este, de fapt, cel mai pitoresc fost poligon militar din lume.

Această bandă izolată de nisip se crede că s-a format cu zeci de ani în urmă, fiind folosită de armata mexicană ca poligon de încercare. Plaja senzațională și pustie se află pe insulele Marieta din Puerto Vallarta, insule situate la câțiva kilometri de coasta Mexicului, și folosite pentru a efectua teste militare, deoarece erau nelocuite.

Plaja ascunsă, denumită oficial Playa De Amor sau Plaja iubirii, și-a câștigat faima după ce a fost intens promovată pe rețelele de socializare. Pentru a ajunge la această plajă retrasă, vizitatorii trebuie să înoate printr-un tunel scurt care se deschide în plaja spectaculoasă, înconjurată de o floră și o faună sălbatică.

Localnicii povestesc că plaja s-a format cel mai probabil înainte de primul război mondial, deoarece guvernul mexican a folosit insulele ca țintă pentru proiectilele lansate de marina militară. Aceste atacuri controlate au format numeroase peșteri, care combinate cu eroziunea solului au creat formațiuni unice în lume.

În largul coastelor pot fi observate balene cu cocoașă, delfini și diavoli de mare, care sunt doar o parte din uimitoarele viețuitoare marine pe care vizitatorii le pot admira atunci când sunt aici.

 

Puerto Vallarta este o destinație turistică foarte populară în Mexic și acum că există o popularizare a sa, numărul de vizitatori care ajung pe „plaja ascunsă” a ajuns la cifre astronomice. Totuși, Insulele Marietas sunt rezervație naturală protejată de guvernul mexican, iar pentru a le vizita, turiștii trebuie să dețină un permis.

 

Cele mai spectaculoase 5 plaje din lume@GhidEuropean

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.