Uzbekistan

 uzbekistan-flag
Numele oficial: Ozbekiston Respublikasi
Forma scurtă: Ozbekiston
Forma internaţională: Republic of Uzbekistan
Forma internaţionala scurtă: Uzbekistan
Codul de tara ISO: uz;
Ora oficială: UTC +5h
Ora de vară: (DST) Martie  – Octombrie (UTC +2)
Prefixul telefonic de țară: +998;
Capitala: Tașkent (2,5 mil. loc);
Alte oraşe: Samarkand (500 000); Bukhara (350 000); Khiva, Shahrisabz, Kokand, Termez;
Forma de guvernământ: republică prezidențială;
Localizare: în Asia Centrală, în nordul Afganistanului;
Suprafaţa: 447.400 km²;
Relief: în cea mai mare parte plat, intens irigat de răuri (Amu Darya și Syr Darya);
Climat: Clima este temperat continentală aridă (de deșert). Ploile sunt destul de rare.

large_detailed_relief_and_political_map_of_uzbekistan

Oraşe si monumente de vizitat:
–  Samarkand – întrepătrundere de culturi
–  Centrul istoric Itchan-Kala din orașul Ditchan-Kala;
Centrul istoric al orașului Buhara, veche capitală de pe „Drumul mătăsii”;
Centrul istoric al orașului Shakhrisyabz, cu monumentele dedicate Dinastiei Timurid;
Samarkand — cel mai mare al doilea oraș al țării;
Termez — nume dat de armatele lui Alexandru cel Mare, pentru înaltele temperaturi întâlnite aici în timpul campaniilor militare (thermos = fierbinte);
Complexul Char-Bakr, la Sumitan, aproape de Bukhara.

Natura:
– Marea Aral;
– Centrul Ecologic Jeyran, (la 40 km de Bukhara). Jeyran (gazela asiatică) a fost vânată intensiv fiind pe cale de dispariție. Centru, un important areal natural se ocupă cu salvarea acestei specii de gazelă;
– Rezervația naturală Kyzylkum Tugai (la nord-vest de provincia Bukhara). Rezervația înglobează valea râului Amu Darya și dunele de nisip ale deșertului din apropiere. Cea mai bună perioadă pentru a vizita rezervația este primăvara;
– Rezervația biosferei Nuratau-Kyzylkum, implementată în zona aflată între lanțul muntos din centrul Asiei și zona deșertică. Pot fi studiate peste 190 de specii de păsări;
– Parcul național Ugam-Chatkal (situat la 80 km de Tașkent și fondat în 1947. Aici trăiesc peste 44 specii de mamifere și 290 de specii de păsări;
– Chimgan-Charvak-Beldersay Resort Zone, acoperind 100.000 de hectare oferă trei complexuri de recreere și sănătate;

Alegerea momentului potrivit:
Deoarece vara temperaturile variază între 26 de grade Celsius și 36 de grade Celsius, iar iarna coboară între minus 6 grade Celsius și 2 grade Celsius, perioadele propice vizitelor sunt primăvara și toamna.

Temperaturi (medie zi/noapte, in °C):
Tașkent: ianuarie 6/-3, aprilie 22/9, iulie 36/19, octombrie 21/7;)

Festivaluri/Tradiţii:
– 1 ianuarie: Anul Nou (Yangi Yil Bayrami);
– 8 martie: Ziua Femeii (Xalqaro Xotin-Qizlar Kuni);
– 21 martie: Anul Nou persan (Navro’z Bayrami););
– 9 mai: Ziua eliberării, a recunoștinței și a păcii (Xotira va Qadirlash Kuni
– 1 septembrie: Ziua Independenței (Mustaqillik Kuni;
– 8 decembrie: Ziua Constituției (Konstitutsiya Kuni).

samarcande02

Prezentare:
Uzbekistan este situat în Asia Centrală, învecinându-se cu Kazahstan la vest și la nord, cu Kârgâzstan și Tadjikistan la est și cu Afganistan și Turkmenistan la sud, respectiv sud-vest. Cu o suprafață de 447.400 km pătrați și o populație de 29,2 milioane de locuitori (estimare 2015), potrivit site-ului oficial al Ministerului Afacerilor Externe, Uzbekistanul cuprinde Republica Karakalpakstan, precum și 12 regiuni: Andijan, Buhara, Djizak, Kașkadarinsk, Navoi, Namangan, Samarkand, Surhandarinsk, Sârdaria, Tașkent, Fergana, Horezm.

tamanna-kala-198578_960_720

Desfășurându-se între râurile Amu Darya și Syr Darya, teritoriul țării reprezintă o combinație deosebită între relieful de câmpie și cel abrupt, notează site-ul www.advantour.com. Zona de câmpie se întinde în sud-vestul și în nord-vestul țării, mare parte a teritoriului acestui stat aflându-se în limitele marii depresiuni a Turanului, ce cuprinde, în Uzbekistan, platoul deșertic Ustyurt, delta Amu Darya și pustiul Kâzâlkum, care are o suprafață de aproximativ 297.850 km pătrați, fiind, astfel, cel mai mare deșert din Asia Centrală și cel de-al nouălea din întreaga lume, notează site-ul www.encyclopedia.com. Kâzâlkum prezintă un relief de câmpie, dominat de culmi izolate, cu altitudini cuprinse între 550 și 925 m, potrivit volumului ”Enciclopedia Statelor Lumii” (2005).

Munții și dealurile submontane ocupă aproximativ o treime din suprafața țării și se întind în estul și în sud-estul țării, unindu-se cu lanțurile muntoase din Kârgâzstan și Tadjikistan. Lanțurile muntoase sunt separate de numeroase văi și depresiuni, cea mai întinsă fiind depresiunea Fergana, deschisă spre vest, dar înconjurată de munții Tian Shan pe celelalte trei laturi. În sud-est, se întind munții Alai. Cel mai înalt punct al țării este reprezentat de vârful Adelunga Toghi, cu o altitudine de 4.301 metri, notează site-ul www.encyclopedia.com. Pe de altă parte, punctul cel mai jos al țării este Sariqarnish Kuli, situat la 12 m sub nivelul mării.

Țara este situată într-o regiune cu activitate seismică ridicată, de-a lungul plăcii tectonice eurasiatice, frecvența cutremurelor fiind foarte mare.

Uzbekistan este cunoscut îndeosebi pentru cultura de bumbac, situându-se printre primii producători din lume, dar și pentru cultura de tutun, pomi fructiferi, legume și cereale, însă niciuna dintre acestea nu s-ar fi dezvoltat în lipsa unui sistem de irigații. Folosirea apelor pentru irigații a dus, însă, la un adevărat dezastru ecologic, îndeosebi în zona Mării Aral, care, în ultimii ani, și-a redus foarte mult din volum și din suprafață.

Marea Aral, pe care Uzbekistanul îl împarte cu statul vecin, Kazahstan, ocupa, în trecut, o suprafață de circa 64.500 km pătrați, fiind cel mai mare lac din țară și cel de-al patrulea din lume, potrivit site-ului www.encyclopedia.com. Începând din anii 1960, suprafața sa a scăzut, însă, cu o viteză uimitoare, din cauza devierii fluviilor Amudaria și Sârdaria pentru producerea bumbacului. În 2014, NASA anunța că ”pentru prima oară în istoria modernă, bazinul estic al Mării Aral a secat complet”, acest fapt datorându-se, în primul rând, agriculturii masive practicate în ultimele decenii, dar și schimbărilor climatice, căci prin reducerea căderilor de zăpadă în munții învecinați, lacul nu mai este alimentat cu apă.

140930123545-aral-sea-shrink-cfb-2-story-top

Dezastrul ecologic provocat are consecințe atât asupra condițiilor meteorologice, iernile devenind acum mult mai reci, iar verile caniculare, cât și asupra faunei și vieții omenești. Fauna este variată, cu diferite specii de păsări, cum ar fi vulturi, bufnițe sau bâtlani, cu mamifere precum lupi, elani, arici, veverițe și nevăstuici, iar în păduri pot fi întâlniți leoparzi și pisici sălbatice.

Orașe precum Samarkand, Buhara, Hiva și Shakhrizabs au devenit, cu timpul, adevărate centre culturale, promovând valorile spirituale, prin dezvoltarea arhitecturii, artelor și științelor.

samarkand-196903_960_720

Monumentele din Samarkand, unul dintre cele mai vechi orașe din Asia Centrală, sunt de o frumusețe deosebită. În 1370, Timur Lenk, cunoscut sub numele de Tamerlan, întemeietorul unui imperiu și al dinastiei Timurizilor, a așezat aici capitala marelui său stat, care se întindea din Mongolia și Siberia până în Siria și India. Din campaniile sale, a adus maeștri arhitecți și meșteșugari, ale căror lucrări au dăinuit peste ani. Legendara Piață Registan a rămas și în prezent unul dintre obiectivele arhitecturale cele mai impozante din întreaga Asie Centrală, notează site-ul www.uzintour.com. Tot în Samarkand, se remarcă vestigii ale moscheii Bibi-Hanâm, construită între anii 1399 și 1404, dar distrusă de un cutremur în 1887, mausoleul Gur-Emir, care datează din secolul al XV-lea și care adăpostește mormântul lui Tamerlan, cu o bază octogonală și o cupolă impresionantă, acoperit în întregime de un mozaic în culorile albastru, verde, violet și alb, medresele Ulug-bek, Sir-Dar și Tilia-Kari (edificii ce adăpostesc institute de învățământ superior religios), cu minarete și portaluri placate cu mozaic multicolor, potrivit cărții ”Enciclopedia Statelor Lumii” (2005).

complexul-char-bakr

Un alt oraș vechi, Buhara, s-a dezvoltat constant, de-a lungul timpului, ajungând astăzi să adăpostească peste 140 de monumente arhitecturale, dar și ruine antice, clădiri publice sau structuri de apărare din perioade istorice diferite. Simbolul orașului este reprezentat de Moscheea Kalian, cu un minaret înalt de 46 m și o cupolă albastră, ce datează din secolul al XII-lea. Tot în Buhara se află mai multe medrese, printre care Miri-Arab și Kukeldeș, ambele păstrând, în parte, mozaicul exterior de o finețe deosebită. Pe de altă parte, turiștii sunt întâmpinați pe străzile orașului de numeroși meșteșugari, care reproduc, chiar în fața acestora, vechile modele de podoabe din cupru sau din argint.

hiva

Cel de-al treilea oraș vechi, Hiva, este singurul care s-a păstrat din perioada Drumului Mătăsii, fiind cunoscut ca un adevărat muzeu în aer liber. Cu străduțele înguste, care păstrează parcă farmecul acelor vremuri, orașul îi transpune pe vizitatori în timpurile străvechi, făcându-i astfel martorii tradițiilor, legendelor și obiceiurilor păstrate de mii de ani. Hiva este recunoscut pentru complexul arhitectural Ichan-Kala, situat în inima orașului, înconjurat de un perete de 2.100 metri lungime, prevăzut cu câteva porți de acces, care reprezenta, pe vremuri, ultima oprire a caravanelor înainte de a traversa deșertul către Iran. Dintre numeroasele monumente ale orașului, se înalță minaretul Islam-Khodzha.

timur_an-the_ak_serai_shakhrizab_uzbekistan

Shakhrizabs, orașul natal al lui Tamerlan, a rămas strâns legat de numele acestuia. Cu toate că Tamerlan a stabilit capitala la Samarkand, el nu a și-a uitat niciodată tărâmurile natale, orașul devenind, de fapt, o a doua capitală a Imperiului. Au fost ridicate construcții impresionante, la realizarea cărora au lucrat arhitecți și meșteșugari renumiți, trimiși aici chiar din ordinul conducătorului.

taskent

Tașkent, în prezent capitala statului Uzbekistan, este unul dintre cele mai mari orașe din Asia Centrală, supranumit “Steaua Orientului” sau “Mesagerul Păcii”. Este un centru economic și cultural important, bogat în monumente de arhitectură, ce găzduiește numeroase muzee, instituții de artă și învățământ superior și teatre. Orașul este caracterizat printr-o diversitate arhitecturală, clădirile moderne îmbinându-se cu moschee vechi și cu case tradiționale. Centrul istoric păstrează atmosfera Asiei Centrale vechi, cu case din lut și curți umbrite, străduțe înguste și întortocheate și numeroase moschei.

uzbekistan

Farmecul Republicii Uzbekistan se datorează, în mare parte, și frumuseților naturale. Una dintre acestea este Valea Fergana, căreia i se mai spune și “Perla Asiei Centrale”, aceasta jucând un rol foarte important atât în istoria cât și în cultura țării. Pe vremuri, centru al diferitelor civilizații care au traversat țara, Valea Fergana a devenit în prezent una dintre cele mai înfloritoare regiuni.

Condiţii de intrare şi regim de şedere
Planificarea unei călătorii în străinătate presupune, în primul rând, o informare corectă asupra condiţiilor de intrare şi regimul de şedere din ţara de destinaţie.

Fie că vorbim de condiţiile privind traficul auto, legislaţia vamală, utilizarea cărţilor de credit, sau regimul de călătorie al animalelor de companie, cetăţenii români trebuie să ţină cont de faptul că există anumite particularităţi naţionale care trebuie respectate în funcţie de ţara în care se efectuează deplasarea.

În acest sens, Ministerul Afacerilor Externe consideră că este necesar ca fiecare cetăţean român să conştientizeze riscurile asociate unei călătorii în străinătate şi să îşi asume în mod individual responsabilitatea pentru reducerea acestora.

Prin intermediul rubricii “Sfaturi de călătorie”, Ministerul Afacerilor Externe îşi propune să pună la dispoziţia cetăţenilor români care doresc să se deplaseze in străinătate câteva informaţii utile de călătorie pentru majoritatea statelor lumii.

Pentru a preveni apariţia unor situaţii neplăcute, este recomandat ca cetăţenii români să se informeze asupra reglementărilor specifice statului în care urmează să călătorească!

Atenţie! Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care doresc să călătorească in străinătate, Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul Direcţiei Relaţii Consulare, monitorizează şi actualizează în permanenţă informaţiile cuprinse în cadrul rubricii „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi Servicii consulare”.

Recomandări generale pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în străinătate:

Procuraţi-vă un ghid de călătorie pentru destinaţia aleasă.

Informaţi-vă asupra situaţiei de securitate din zonă.

Accesaţi periodic pagina web a Ministerului Afacerilor Externe, rubricile „Sfaturi de călătorie” şi „Vize şi servicii consulare”.

Consultaţi ghidurile de călătorie puse la dispoziţie de către Ministerul Afacerilor Externe la rubrica Sfaturi de călătorie » Ghiduri de călătorie.

Verificaţi şi alte informaţii oficiale furnizate de instituţii ale statului român (Poliţia de Frontieră, etc.) precum şi informaţii oficiale furnizate de autorităţile ţării în care doriţi să vă deplasaţi.

Pentru obţinerea unor informaţii turistice suplimentare, vă recomandăm să consultaţi informaţiile oficiale furnizate de autorităţile statului în care doriţi să vă deplasaţi.

Odată ajunşi în ţara de destinaţie, cetăţenii români sunt sfătuiţi să se adreseze misiunilor diplomatice sau consulare ale României şi să îşi anunţe prezenţa în zonă, comunicând astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Atenţionăm cetăţenii români care ignoră avertismentele MAE şi se deplasează în zone de risc că îşi asumă propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie a misiunilor diplomatice în astfel de zone sunt reduse.

În cazul în care cetăţenii români se confruntă totuşi cu o situaţie deosebită, misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României sunt pregătite să acorde, în conformitate cu legislaţia în vigoare, la cerere sau din oficiu, atunci când situaţia o impune, consultanţă de specialitate şi asistenţă consulară. Coordonatele misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare le puteţi găsi la rubrica Misiuni ale României.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

Informaţiile prezentate în această secţiune au numai caracter informativ. Ele nu angajează răspunderea noastra  pentru eventualele prejudicii suferite pe timpul călătoriei. Fiecare călător trebuie să fie conştient de faptul că riscurile de securitate sunt prezente oriunde în lume şi să îşi asigure în mod individual măsurile de protecţie necesare.

 GhidEuropean va recomanda: Uzbekistan

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.